10 Essentiele vragen die jij aan mij zou moeten stellen voordat je me inhuurt

By 8 december 2014 MKB tips, Wordpress

Investeren in een nieuwe website hoeft niet veel te kosten, tegen elke budget kan er iets gemaakt worden. Maar er zijn ook webdesign bedrijven waar het al snel in de papieren kan lopen. Voordat je in zee gaat met een webdesign bedrijf, probeer ervoor te zorgen dat je weet waar je aan begint. Ik stel voor dat je deze lijst met vragen doorloopt bij elk bedrijf dat je overweegt, zodat je zeker weet met wie je te maken hebt. De tien vragen:

1. Doe je al het ontwikkel werk in huis? Hoe groot is je team? Hoe lang werken jullie al samen? Hiermee maak je onderscheid tussen de kleine webdesign bedrijven en de grote jongens. Met de vraag waar je het beste je webdesign kan laten maken, zou ik zeggen een klein bedrijf. Bij de meeste grote bedrijven zal je niet meer dan een nummer zijn. Bij kleine bedrijven krijg je de aandacht die jij als klant verdient. Maar bij een klein bedrijf hoe je neit aan te kloppen als jij de nieuwe marktplaats of Facebook wil laten maken.

2. Hoe lang maak je al gebruik van deze technologie? Kun je me de backend (content management system) laten zien van soortgelijke websites die je gemaakt hebt? Even meekijken in de backend van een andere websites toont al snel wat voor ervaring je zal hebben met jouw website. Is het aanmaken van pagina’s makkelijk? En het toevoegen van foto’s? Je wil niet bij elk klein dingetje wat je wil aanpassen bij je webdesign bureau willen aankloppen. Dat wordt al snel een kostbare zaak.

3. Kun je de website responsive maken (zodat het ook goed werkt op ipad/telefoon). Meer dan 50% van alle websites wordt momenteel bekeken op een mobiel apparaat. Het is dus een must dat jouw website hierop goed werkt.

4. Is je content management system (CMS) vrij in gebruik of wordt het in licentie uitgegeven door een bedrijf. Wat voor licenties zijn er? Er zijn tig opties beschikbaar. “Vrij in gebruik” wil zeggen dat het door een groot geelschap van ontwikkelaars wordt gemaakt, en er niet 1 eigenaar is van het geheel. Dit is bijna altijd gratis in gebruik. Software gemaakt door een bedrijf kan soms zo specifiek zijn, dat alleen de mensen die werken bij dat bedrijf goed met het systeem kunnen omgaan. En wat als je wil verhuizen?
Voor MKB beddrijven is WordPress het content management systeem wat ik zou aanraden.

5. Geef je garantie? Wat houdt de garantie in? Tot wanneer duurt die? Is er een onderhoudsplan? Hoe zit het met de hosting? Een website is als een auto, het heeft regelmatig onderhoud nodig. En het web verandert snel – browsers worden bijgewerkt, nieuwe virussen ontstaan en nieuwe functionaliteiten worden ontwikkeld. Je website kan de ene dag nog perfect werken en de andere dag stuk zijn. Hou hier rekening mee.

design proces

 

6. Kun je me door het design proces heenlopen? Het proces van een bedrijf kan veel zeggen over betrouwbaarheid, consistentheid en kwaliteit.

7. Hoe bereken je de prijs? Is dit gebaseerd op een uurprijs of werk met je projectprijzen? Hoevaak gaat een project over budget heen? Wat zijn de mogelijke kosten voor elementen die niet zijn afgesproken in de offerte? Wat is je betalingstermijn?

8. Wat is de tijdslijn voor het bouwen van de website? Heb je hiervoor referenties? Vraag aan die referentie wat het tijdspad was en of die gehaald is.

9. Krijg ik de design bestanden? Neemt het bedrijf afstand van auteursrecht? Ik heb bedrijven gezien die bestanden achterhouden, zodat ze er later mee kunnen onderhandelen als ze dit uitkomt. Bespreek dit van te voren.

10. Hoe lang bestaat je bedrijf? Je wil voor een langere tijd samenwerken. Het is niet altijd even eenvoudig om van webdesign leverancier te wisselen. Dus, wil je het liefst samen werken met een bedrijf wat er voorlopig nog zal zijn.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.