De 11 beste Instagram tips voor kleine bedrijven – begin direct!

By 18 mei 2017 Social media

Waarom werkt Instagram eigenlijk zo goed voor kleine bedrijven? Na een korte uitleg hierover, 11 Instagram tips om direct aan de slag te gaan.

  • Er zijn meer dan 300 miljoen actieve gebruikers op Instagram elke dag. Dat aantal is een verdubbeling ten opzichte van 2 jaar geleden. Volgens de cijfers van het onderzoek van Newcom Research (jan 2016), waaruit blijkt dat er 2,1 miljoen Nederlanders Instagram maandelijks gebruiken, waarvan 992.000 dagelijks. De app is vooral populair onder jongeren en 20- tot 39-jarigen.
  • Geen beperking in het aantal woorden dat je mag gebruiken (zoals op Twitter)
  • Het gaat allemaal om visuele content
  • 99% mobiel
  • Prima gelegenheid om de persoonlijkheid van je bedrijf te laten zien
  • Je berichten worden niet bedolven zoals op Facebook of Twitter
  • Meer dan de helft van de Instagram gebruikers volgen bedrijven
  • 44% van de mensen gebruiken Instagram om meer over een bedrijf en zijn producten/diensten te weten te komen

Of je van plan bent iets met Instagram te doen voor je bedrijf je helemaal aan jou. Voor bedrijven die geen tastbare producten of diensten hebben is het misschien iets lastiger. Maar je kan nog steeds Instagram gebruiken om de menselijke kant van je bedrijf te laten zien. Als je het goed doet, wil je nooit meer stoppen. Hierbij 11 tips om jou op weg te helpen.

1. Instagram integratie

Laad de Instagram feed in je site. Er zijn meerdere WordPress plugins die dat zo voor je kunnen doen.

2. Pimp je bio

Gebruik een goede profielfoto. Als het voor je merk is, gebruik je logo. Zo niet, gebruik dan een professionele profielfoto. Verder schrijf je een goede biografie, waarbij je gebruik maakt van hashtags. De bio is de enige plek op Instagram waar je gebruik kan maken van links. Link hier naar je bedrijf.

3. Creatief gebruik van foto’s

Foto’s van je producten die je niet op je site laat zien, foto’s van je producten in actie met echte mensen die het gebruiken. Foto’s van je bedrijf en de mensen die er werken. Foto’s van de omgeving waarin je werkt. Plaats nooit een foto waar je niet trots op bent.
Een goed voorbeeld is Adoboloco, een maker van hete saus. Hun Instagram staat vol met behind-the-scenes foto’s – van het oogsten van chili planten tot gerechten die mensen maken met hun saus.

instagram tip behind the scenes

De Instagram feed van Adoboloco

4. Gebruik teasers

Instagram is een mooie plek om bijvoorbeeld nieuwe producten aan te kondigen.
Taylor Swift deed dit met een 13-daagse countdown van haar nieuwe album. Elke dag plaatste zij een nieuwe, persoonlijke foto.

instagram teaser taylor swift

Teaser voor release nieuw album op Instagram van Taylor Swift

5. Gebruik video

Behalve op je site kan je ook op Instagram gebruik maken van video’s.

6. Voeg een call-to-action toe

Je kan een call-to-action toevoegen als tekst aan je post, of nog beter, plaats het over de afbeelding heen. Wat wil je dat iemand doet na het zien van jouw bericht?

7. Geef ze exclusiviteit

Als je exclusieve content hebt, die het delen waard is, plaats die dan op Instagram. Denk aan speciale kortingen, alleen voor de mensen die jou volgen. Of wat dacht je van een behind-the-scenes video.

8. Hashtags

Met juist gebruik van hashtags kan je een groter bereik krijgen. Als het kan gebruik je de zoekwoorden van je site op Instagram. Zo blijf je consistent voor gebruikers en voor zoekmachines. Je kan ook inhaken op trending hashtags, maar alleen als je relevant kan zijn. En als het van belang is, voeg dan ook je locatie toe aan je bericht.

hashtag gebruik Instagram

Goed hashtag (#yoga) gebruik op Instagram

9. Foto’s gemaakt door gebruikers

Dit valt een beetje samen met punt 3 (creatief gebruik van foto’s). Je kan gebruikers foto’s laten maken als ze jouw product of dienst gebruiken. Je kan een wedstrijd doen en de beste inzendingen belonen. Vervolgens zou je die content weer op je website kunnen gebruiken.

Instagram - call to action

Instagram – goed gebruik van call to action & wedstrijd voor foto’s van gebruikers

10. Werk samen

Cross promotie met andere bedrijven werkt heel goed. Als je samenwerkt met andere bedrijven, tag hun in het bericht. Zo maak je ook gebruik van hun netwerk. Ook kun je samenwerken met bloggers, om jouw Instagram te promoten. Je moet er achter zien te komen waarom ze jouw zouden helpen – gratis producten, producten met korting of zelfs tegen betaling.

11. Maak een schema

Behandel het net als je blog en je Facebook pagina. Maak een schema voor wanneer je post en wat je wil posten.

Mocht je willen, je kan mij volgen op Instagram

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.