Het Von Restorff effect

Von Restorf effect

Met DinD probeer ik altijd een ontwerp te maken, wat zich onderscheid ten opzichte van anderen. Ik wil dat het ontwerp opvalt tussen alle andere ontwerpen die er op hetzelfde gebied zijn. Hier zit een wetenschappelijke basis achter en dat is het Von Restorff effect. Heel eenvoudig komt het erop neer dat het idee dat opvalt, datgene is wat door mensen wordt herinnerd.

Het Von Restorff effect is vernoemd naar de Duitse psychiater Hedwig von Restorff (1906-1962). het wordt ook wel het isolatie effect genoemd. Dit voorspelt dat als een item opvalt “zoals een zere duim” er meer kans is om onthouden te worden in vergelijking met de andere items. Dit is een voordeel ten gunste van het onthouden van het ongebruikelijke.

Een voorbeeld: als jij een boodschappenlijst hebt, met 1 item groen gemarkeerd, is de kans groter dat je dat item onthoudt.

Items die zich onderscheiden van hun soortgelijke zijn dus makkelijker te onthouden. Meer memorabel.
Maar alleen verschillend betekent niet noodzakelijk beter. Anders zijn is meer memorabel, maar je moet positief worden herinnerd om echt op te vallen in de menigte.

Bij het ontwerpen wil je soms de oog van het publiek naar een bepaalde plek trekken, ook als er andere items omheen staan. Je kan het item wat dan moet opvallen een andere kleur geven, een ander lettertype, groter maken.

Een voorbeeld van Target Jobs, een in Engeland gebaseerd banen zoekmachine, gebruikt dit beeld om te illustreren hoe men uit zou kunnen onderscheiden van de massa op de arbeidsmarkt. Door in een groep soortgelijke elementen 1 element ander te maken (de rode schoenen), valt het op.

restorff effect

Bron beeld: Target Jobs

 

Dit voorbeeld idee is vrij eenvoudig. Maar je kunt het Von Restorff effect zelf bijvoorbeeld gebruiken op je website pagina’s om de ogen van je bezoekers te vestigen op bepaalde plekken. Denk bijvoorbeeld aan een button, die echt opvalt tussen de andere elementen die eromheen staan.

Hoe zou jij dit effect gebruiken om op te vallen?

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.