Hoeveel woorden is ideaal voor een blog bericht?

hoeveel woorden voor blog artikel

Elke week een blog artikel schrijven is aardig wat werk. Bedenken wat het onderwerp wordt. Onderzoek doen. Schrijven en herschrijven. Foto’s erbij zoeken. Alles bij elkaar ben je toch al gauw 1 tot 2 uur verder. Bij mij resulteert dat in een blog artikel van gemiddeld zo´n 300 tot 600 woorden. Ik ben er altijd van uit gegaan dat korte, bondige artikelen het beste werken. Iedereen heeft het druk en met een korte aandachtsspanne werken hapklare stukken beter. Dus een kort bericht zou het beste moeten werken, toch?

Uit onderzoek van Buzzsumo is echter gebleken dat dit anders ligt. Na analyse van 100 miljoen artikelen bleek dat berichten die veel woorden bevatten, veel beter presteren. Kijk maar eens naar de grafiek van Buzzsumo hieronder.

average shares by content length

Zoals je ziet, is dat hoe langer het bericht, hoe vaker het gedeeld wordt. Duidelijk is dat berichten die bestaan uit 3.000 tot 10.000 woorden het meest gedeeld worden. Ook is opvallend dat er 16x zoveel korte berichten zijn (minder dan 1.000 woorden) dan er content is met 2.000 woorden.

Onderzoekers van de universiteit van Pennsylvanië hebben bij de New York Times onderzocht welke artikelen het meest werden doorgestuurd. Uit hun onderzoek blijkt dat langere artikelen eerder worden gemaild naar familie en vrienden.

Medium – een blogtool net als WordPress – heeft gekeken hoe lang bezoekers een bericht willen lezen. Daaruit blijkt een ideale lengte van 7 minuten, wat overeenkomt met 1600 woorden.

optimale lengte blog bericht

Wat houdt dat in?
Het komt erop neer dat de meeste blog schrijvers niet erg de diepte ingaan, met goed onderzochte artikelen. Ze willen er de tijd en moeite niet in steken. Dit houdt in dat er voor jou mogelijkheden liggen om dat wel te doen. Gewoonweg omdat er minder concurrentie is.

Voordelen van een lang blog artikel

  • Lange teksten doen het beter in Google
  • In lange teksten kun je meer waarde bieden aan je bezoekers
  • Artikelen die echt in gaan op een onderwerp, versterken jouw status als expert
  • Teksten die langer zijn, hebben een betere kans om gedeeld te worden op social media

Nadelen van een lange tekst

Een langere tekst schrijven, zal je meer tijd kosten. Het schrijven van dit artikel kostte me al meer tijd dan normaal en is nog geen 1000 woorden. Een andere valkuil is dat je lezers overvalt met een grote hoeveelheid tekst. Ze kunnen dan denken ‘ik lees het wel een andere keer’. En dat gebeurt eigenlijk zelden.

Verband tussen lengte van je blog artikel en hoe vaak je blogt

Een website die veel publiceert (zeg 3 tot 4x per week) zal het waarschijnlijk wel beter zijn de items wat korter te houden (maximaal 600 woorden). Blog je net als ik 1 of 2x per week – als ik eraan toe kom. Dan kun je best wel eens proberen om langere berichten te maken (1500 woorden of meer).

Als ik naar mezelf kijk ben ik bereid om 1x per week een lang artikel te lezen van een blog dat ik volg. Maar als dat blog dagelijks een bericht plaatst dan zal ik eerder afhaken bij lange stukken, ik heb immers ook andere dingen te doen.

Opmaak van lange artikels

Hoe langer je artikel wordt, hoe belangrijker het wordt dat je opmaak in orde is. Niemand zit te wachten op een brij aan woorden. Zorg ervoor dat je opmaak en indeling in orde zijn. Gebruik voldoende plaatjes ter afwisseling. Gebruik ook tussenkopjes. Deel je tekst op in kleinere stukjes, elk zo’n 5 tot 8 regels. Het liefst behandel je 1 idee per stukje. En na elk stukje komt een witregel voordat je doordondert in het volgende stukje.

  • Gebruik opsommingen, dit leest prettiger
  • Highlight bepaalde stukken van je tekst, zeker als je iets wil benadrukken

Zo zorg je ervoor dat je artikel makkelijk wegleest.

Conclusie

Dus, hoe lang zou een blog artikel moeten zijn?

Als je het mij vraagt zul je ten alle tijde minimaal 300 woorden moeten schrijven. Minder dan dat is voor Google en je meeste lezers niet interessant. Je moet wel iets van waarde bieden. Heb je zo nu en dan de tijd om eens uit te pakken met een langer artikel, dan zou ik dat zeker doen. Je verrast daarmee je lezer op een goede manier.

Actiepunt: Probeer eens bij het schrijven van je volgende blog bericht een langer artikel te maken. Gebruik vervolgens Google Analytics om te zien wat het je aan bezoekers oplevert en de tijd die ze doorbrengen op je website. Welke lengte voor jouw blog artikelen het beste werkt, moet je zelf blijven testen. Het kan namelijk ook zijn dat voor jouw doelgroep misschien foto’s of video’s veel beter werken. Wat voor jou ideaal is, is dus niet makkelijk te zeggen.

Natuurlijk hoor ik graag wat het jou heeft opgeleverd. Laat gerust een reactie achter of mail me.
Ook ben ik benieuwd hoe lang jij doet over het schrijven van een artikel? 1 uur, misschien 2?

ps Dit artikel bevat 788 woorden.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.