Inzicht in je website bezoekers – de voordelen van Google Analytics

By 12 november 2014 april 7th, 2015 MKB tips, Webdesign woensdag, Website optimalisatie
google analytics

Google Analytics is waarschijnlijk een van de meest krachtige website analyse programma’s die vandaag de dag beschikbaar zijn. Bovendien is het ook nog eens gratis (zoals zoveel Google programma’s) en integreert met andere Google-programma’s, zoals AdWords.

Waarom zou je Google Analytics gebruiken?

Analytics is het meest gebruikte analyse programma ter wereld voor het bijhouden van de verkeerspatronen op jouw website. Het doel van Google Analytics gebruiken is inzicht krijgen in het gedrag van je website bezoekers. Onder het mom van meten is weten kunnen hier erg veel conclusies uit worden getrokken.
Meten → weten → verbeteren

Door inzicht in het gedrag van bezoekers te krijgen kan je website verbeterd worden. Met Google Analytics kun je oa zien:

  • Aantal bezoekers op je website
  • Hoeveel pagina’s ze bekijken per bezoek
  • Tijdsduur van hun bezoek
  • Welke zoekwoorden ze hebben ingetypt om jouw website te vinden
  • Via welke kanalen ze jouw website gevonden hebben

Google-Analytics-Interface

Wat zou je er bijvoorbeeld mee kunnen doen: je kunt zien hoeveel bezoekers via een telefoon/tablet op jouw website zijn terecht gekomen. Mocht dit een aanzienlijk aantal zijn, kun je overwegen om voor je website een mobiele website te ontwikkelen. Op deze wijze maak je het jouw bezoekers zo makkelijk mogelijk en verlaag je de drempels om ze als klant binnen te halen.

Hoe maak je een goede start?

De eerste stap die je moet nemen is Google Analytics installeren. Dit is simpelweg een stukje code plaatsen op je website en zou (met behulp van je webmaster) zo gebeurd moeten zijn. Enkele dagen later komen de eerste gegevens binnen. Deze informatie kun je inzien via online rapporten.

Getallen op zich zeggen niets. De data moet geïnterpreteerd worden en worden omgezet in actiepunten. Alleen op deze manier zal het gebruik van Google Analytics van toegevoegde waarde zijn.

Conclusie

Google Analytics is een van de beste tools die er zijn voor het analyseren van het verkeer op jouuw website. Na een eenvoudige installatie komt er een enorme hoeveelheid informatie over jouw website bezoeker beschikbaar, wat ze zoeken, en hoe ze bij jou terecht gekomen zijn. Analyseer je website en maak actiepunten om je website te verbeteren.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.