update je blog artikelen

De laatste tijd heb ik aardig wat tijd in het archief van DinD doorgebracht, om oude berichten te updaten. Ik heb hier misschien zelfs meer tijd aan besteed dan aan het creëren van nieuwe content voor het DinD blog.

Het updaten van oude artikelen is iets dat ik regelmatig in de loop der jaren heb gedaan. Het is een taak waarvan ik denk dat veel blogs van kunnen profiteren. Zeker als je al een paar jaar blogt en je in die tijd inmiddels een aardig archief hebt opgebouwd. Naarmate de tijd verstrijkt zal het een uitdaging worden om dat archief te onderhouden. Maar het is wel een plek waaraan je aandacht wil besteden, want het zijn vaak die berichten die uiteindelijk veel verkeer naar je website genereren – met name via Google.

3 redenen om een oud artikel bij te werken

Van sommige mensen weet ik dat ze hun blog als een archief beschouwen en het liever zo houden. Toch zijn er aan aantal goede redenen om je blog artikelen van tijd tot tijd eens te updaten.

1. Gebroken links

Elk blog dat langer dan een jaar bestaat heeft een gebroken link of twee. Dit is slordig en kun je makkelijk aanpassen of de link verwijderen.

2. Van mening veranderd

Veel bloggers veranderen van mening over tijd – het is menselijk dat dit gebeurt. Ik weet dat ik zelf anders denk over bloggen dan ik 5 jaar geleden deed. Soms gaf ik toen adviezen die ik nu niet meer zou geven.

3. Design

Sommige artikelen zien er gedateerd uit, eenvoudig omdat sommige zaken toen in de mode waren zoals kleine afbeeldingen, gekleurde lettertypen en andere zaken die we nu echt niet meer doen. Het is verbazend wat een nieuw plaatje en het opfrissen van het format van een oud bericht kan doen. Het lijkt wel nieuw.

Hoe update je berichten

Er zijn een aantal manieren om een bericht te updaten. Dit is wat ik overweeg bij het bekijken van een oud bericht.

1. Verwijderen

Soms is het beste een bericht te verwijderen. Dit heeft niet mijn voorkeur, omdat ik meestal wel een manier vind om het bericht goed te krijgen, maar soms klopt de inhoud echt niet meer.

2. Snelle update

Even de tekst opnieuw lezen, korte stukjes herschrijven en misschien een nieuw plaatje. Eenvoudig om te doen, makkelijke winst.

3. Grote update

Als mijn mening significant is veranderd moet het artikel helemaal anders geschreven worden. Soms kun je ook een stukje ‘update’ toevoegen aan de onderkant van het artikel.

4. Een nieuw artikel

Een nieuwe mening kan ook de basis zijn voor een compleet nieuw artikel, waarin je verwijst naar je oude artikel. Vanuit het oude artikel kun je ook onderin een link aanbieden naar je nieuwe artikel.

Welke artikelen overweeg je up te daten?

Het DinD blog is enkele jaren geleden opnieuw gelanceerd. Nu staan er ruim 80 berichten op. Maar er zijn ook blogs die meer dan 1300 berichten hebben. Het updaten daarvan is een gigantische taak. Hoe kies je welke artikelen je gaat bijwerken?

Heel simpel, kies de berichten met veel bezoek

In Google Analytics kun je exact zien welke artikelen veel bezocht worden. Dit zijn de artikelen die het meest geschikt zijn voor een update.

Bron: ProBlogger

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.