Waarom krijg ik ineens SPAM?

By 1 oktober 2014 april 7th, 2015 MKB tips

Waarom krijg je ineens SPAM terwijl je email adres daarvoor vrij schoon was?

Het niet krijgen van SPAM is erg zeldzaam. Soms kun je er een lange tijd mee wegkomen, soms zelfs jaren, en ineens krijg je bergen zinloze emails binnen.

Als je je afvraagt hoe spammers je email adres krijgen, er zijn tig manieren:

Spammers speuren het internet automatisch af voor iets dat lijkt op een email adres. Zodra ze ook maar iets vinden, beginnen ze met het sturen van spam. Bedrijven plaatsen hun email adres op hun website, dit is voor spammers een hele makkelijke manier om aan je adres te komen, maar daar ontkomt je simpelweg niet aan. Mijn advies is om meerdere email adressen te hebben, een voor algemeen gebruik, een publieke en een voor elke persoon die werkt binnen je bedrijf.  Zo scheid je de mailstromen, en heb je je klanten emails los van de spam.

Gebruik je publieke email voor alles wat je online doet, het plaatsen van een bericht op een forum, voor het registreren van je Twitter account, het inschrijven voor een nieuwsbrief, etc. Dit zijn allemaal plaatsten die spammers afgaan om email adressen te oogsten.

Soms komen ze er ook toevallig achter, door simpel weg te raden. Ze schieten met hagel door gewoon lijsten met namen te combineren met websitenamen.

Wat kun je er tegen doen? 

Het is zeer onverstandig om proberen uitschrijven op spam berichten. Hiermee laat je alleen maar weten aan de spammer dat het een actief mail adres is, en dat je zijn berichten leest.

Bij de meeste hosting aanbieders kun je een spam filter activeren via de server. Dit helpt een beetje.

Je kan ook het spam (junk) filter activeren in je email programma (bijvoorbeeld Outlook, Thunderbird of Gmail).  Kijk alleen af en toe in de folder of je geen belangrijke emails hebt gemist.

Het markeren van specifieke email adressen als spam werkt helaas niet. Spammers vervalsen vaak de afzenders email adres. Meestal komt het helemaal niet van dat adres. Ze gebruiken willekeurige, nieuwe email adressen.

Je kan soms de hoeveelheid spam berichten verminderen door regelmatig van email adres te wisselen. Nadeel is wel dat je steeds je contacten hiervan op de hoogte moet brengen.

Het enige echte antwoord

Helaas is het beste antwoord voor alsnog gewoon de emails te verwijderen.

Join the discussion 2 Comments

  • RJ schreef:

    Leuk artikel. Wel vraag ik me serieus af wat het doel zou zijn van een publiekelijk en een prive e-mailadres. Je krijgt dan toch alsnog spam op het publiekelijke e-mailadres? Ik begrijp dat je bedoelt dat je je prive adres dan spam vrij houdt, maar feit is dat je het dan toch krijgt, alleen op een ander e-mailadres. Lijkt mij dus compleet doelloos.

  • frank@dind schreef:

    Hoi RJ,

    je kan een publiek mailadres gebruiken om daar alleen je spam binnen te laten komen, deze spambox controleer je nooit en spaart je zo een hoop tijd (en ergenis)

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.