Waarom zijn lettertypes belangrijk? En hoe beïnvloeden ze jouw stemming?

By 1 februari 2016 Food for thought
waarom lettertypen er toe doen

Sarah Hyndman, een font fanaticus met een grote interesse in de psychologie achter het gebruik van lettertypen, heeft net een boek uitgebracht genaamd “Why Fonts Matter”. In dat boek kijkt ze naar de effecten van typografie op onze emoties. En ze behandelt een paar interessante ideeën. Een kort verslag.

why fonts matter

Fysiek, gebruiken we onze stem, gezichtsuitdrukkingen. gebaren en houding om een breed scala van emotionele signalen over te brengen, van subtiel tot dramatisch. Lettertypen, en de manier waarop ze worden gebruikt, bieden ook een  uitgebreid emotioneel bereik.

De psychologen Samuel Juni en Julie Gross vroegen 102 studenten om een ​​satirisch artikel te lezen. Elke student kreeg het artikel willekeurig gedrukt in zowel Arial of Times New Roman. Daarna werd hen gevraagd naar hun reactie op wat ze hadden gelezen. Zij beoordeelden het artikel als grappiger of meer satirisch, als het werd gelezen in Times New Roman. Er is dus een parallel tussen wat we ervaren in de fysieke wereld en hoe we lettertypen interpreteren.

Type kan worden gezien als het spiegelen van de emoties die we in de echte wereld hebben met onze gezichtsuitdrukkingen en gebaren. Denk maar eens als je blij bent, dan heb je een brede glimlach en is je lichaamstaal is geopend. Daarentegen als je boos bent, heb je boze frons en is je houding gesloten.  Dit zie je ook terug in je handschrift. Als je schrijft wanneer je boos bent, worden de letters dikker en sneller geschreven.

Sarah heeft ook een leuke video waarin ze ingaat op lettertypen in het dagelijkse leven:

Bron: http://www.itsnicethat.com/

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.