Wat zegt de kleur geel in jouw logo over jouw bedrijf

By 21 juli 2015 Branding, Huisstijl
ikea delft

Hoe kies je de juiste kleur voor je logo? Een goed keuze is meer dan een draai aan het kleurenwiel. Dat gezegd, er zijn wat aannames die we kunnen maken over de psychologie achter het gebruik van een kleur in een logo.

Wat zegt de kleur geel over jouw bedrijf?

Er zijn meerdere studies geweest (oa Joe Hallock in 2003, maar ook Bevil Conway) waar de associaties van kleuren bij mensen zijn getest. In het algemeen is geel een van de minst favoriete kleuren van mensen. Geel scoort van alle kleuren het laagst op associaties met kwaliteit, betrouwbaarheid en lef. Het deed het net iets beter op snelheid en vertrouwen. De beste associatie is met plezier.

De kleur geel spreekt het kind in ons aan. Het roept associaties op met originaliteit, warmte, blijdschap. Bedrijven die leuke, snelle, toegankelijke producten of diensten aanbieden hebben dan voordeel van het gebruik van deze kleur in hun logo. Denk aan bedrijven die speelgoed verkopen of familiezaken. Ken je Chupa Chups nog? Welke associatie roept dat bij jou op?

logo_chupa_chups

Welke bedrijven gebruiken de kleur geel effectief?

macdonald's logo geel

Het meest bekende voorbeeld is McDonald’s. Iedereen herkent de gouden bogen, waar je ook bent. Het is een teken voor snel, goedkoop eten. Het heeft het bedrijf geholpen aan een omzet van meer dan 28 miljard, dus ze doen vast iets goed.

Ikea. Het Zweedse bedrijf dat goedkope meubels verkoopt, is ook wereldwijd bekend. Het herkenbare geel met blauw reflecteert de kleuren van de Zweedse vlag en dus de herkomst van het bedrijf.

ikea delft

Is de kleur geel geschikt voor jouw logo?

Geel is een aandachtstrekker, vooral als het als contrastkleur gebruikt wordt. Als snelheid, plezier of goedkoop belangrijke waarden zijn voor je bedrijf, dan kun je de kleur overwegen te gebruiken. Geel is ook effectief als tweede kleur en wordt geassocieerd met optimisme, warmte en duidelijkheid. Het kiezen van de juiste toon geel kan heel belangrijk zijn om goed uit de verf te komen.

De kleine lettertjes

Denk eraan dat geen enkele kleur de persoonlijkheid van je bedrijf bepaalt. Context is essentieel.  Het bepalen van de missie van je bedrijf, zijn waarden en persoonlijkheid zullen bepalen wat de beste kleur is voor je logo.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.