Webdesign woensdag: goede foto’s voor je website (tip)

By 10 september 2014 april 7th, 2015 Webdesign woensdag

Elke website heeft goede foto’s nodig. Je bezoekers zijn nu eenmaal visueel ingesteld. In je zoektocht naar de juiste foto’s, zijn er een aantal verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld:

  • Een fotograaf inhuren om de juiste foto’s op maat te laten maken
  • Gebruikmaken van diverse stockfoto-websites en foto’s aanschaffen
  • Googelen naar geschikte afbeeldingen

Al deze opties hebben voor- en nadelen.

professionele fotograaf

1. Een fotograaf inhuren. Hiermee krijg je mooie, op maat gemaakte foto’s. En niemand anders heeft ze. Wil je een fotograaf inhuren? Dan zijn uiteraard daar kosten aan verbonden, en je zal moeten nadenken over de setting (portretfoto’s alla, maar wil je scène-foto’s dan is er meer voor nodig –  een goede fotograaf denkt hierin mee). Als je het budget hiervoor hebt (begint bij €300 tot €750), zou ik dit zeker aanraden. Hou ook rekening met hoe je de foto’s aangeleverd wilt krijgen: nabewerkt, of in origineel formaat. Ook hier zit een kostenverschil. En vergeet vooral niet de rechten! Als je hier niets over afspreekt liggen deze automatisch bij de fotograaf.

stock foto website2. Stockfoto-websites. Je kent dit soort foto’s wel. Ze hebben een stockphoto-achtige uitstraling, alhoewel er zeker goede foto’s bij zitten. Er is natuurlijk een heel scala van dit soort websites, van een paar euro per foto tot enkele honderden euro’s. Een aanrader is istockphoto.com. Daarnaast zijn er ook wel een aantal gratis foto-websites, denk oa aan freeimages.com en MorgueFile. Een groot nadeel is dat je concurrent dezelfde foto’s kan gebruiken, en je dus zeker geen unieke uitstraling hebt. Waar ik ze zelf voor gebruik zijn voor bij de blog artikelen. Het is een eenvoudige en snelle manier om aan afbeeldingen te komen die bij het onderwerp passen, zonder dat het je veel kost.

google afbeelding zoeken
3. Googelen naar geschikte afbeeldingen. Sommige mensen denken dat dit een serieuze optie is. Dat is het bijna niet. Bijna alle foto’s die je vind via Google zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is niet netjes om deze foto’s te gebruiken en mocht de fotograaf erachter komen dan heb je een probleem. Mocht je een echte gave foto vinden, dan kun je altijd trachten de fotograaf te benaderen en vragen of je de foto (al dan niet tegen betaling) op je website mag gebruiken.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.