Werken aan je webshop: 17 tips

webshop verbeter tips

Ben jij van plan om binnenkort een webshop te starten? Of wil je jouw bestaande shop gaan verbeteren? Lees dan eens deze tips door, misschien kan je nog iets verbeteren.

VERTROUWEN

Voor bijna alle kleinere webshops zal gelden dat mensen je (nog) niet kennen. En van een onbekende koop je niet zo snel. Je zal eerst het vertrouwen van je bezoeker moeten verdienen. Maar hoe doe je dat?

 • Maak je bedrijfsgegevens duidelijk zichtbaar. Plaats op de contactpagina in elk geval je bedrijfsnaam, adres, postcode, plaatsnaam, telefoonnummer, e-mailadres, maar ook je KvK-nummer en je BTW-nummer. Zo krijgen bezoekers de mogelijkheid om te controleren of jouw bedrijf wel echt bestaat.
 • Een beller is sneller. Mocht iemand een probleem ondervinden met een bestelling is het handig om ook je telefoonnummer aan te bieden. Ze hebben dan direct iemand die ze kan helpen, ipv dat ze moeten wachten op een antwoord per email.
 • Maak gebruik van reviews. Ervanuit gaande dat je de service op orde hebt (snelle afhandeling orders, etc), zou je kunnen beginnen met onafhankelijke klantbeoordelingen. Partijen als Trustpilot en KiYoh (goedkoper) bieden dit tegen betaling aan. Bezoekers krijgen in jouw shop direct de reviews van eerdere klanten te zien. Als jij uit 267 bestellingen gemiddeld een 8,7 scoort, zal iemand eerder geneigd zijn bij je te kopen.
 • Laat zien wie er achter het bedrijf zitten. De ‘Over Ons’ pagina is daar sowieso geschikt voor. Je kan iets vertellen over het ontstaan van het bedrijf, wie er werken,
 • Meld je aan bij een keurmerk. Er zijn meerdere webshop keurmerken. De meeste webshops zitten aangesloten bij Thuiswinkelwaarborg.
thuiswinkel waarborg

Het thuiswinkel keurmerk zorgt voor meer vertrouwen bij je bezoekers

 

GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID

Gebruiksvriendelijkheid is erg belangrijk als het gaat om het succes van je shop. Om dit te bereiken, zal je op een aantal zaken moeten letten:

 • Je webshop moet supersnel laden. Hoe langzamer je website laadt, hoe eerder bezoekers zullen afhaken en hun bestelling ergens anders plaatsen.
 • Bezoekers moeten via een goede zoekfunctie makkelijk naar producten kunnen zoeken. Als een bezoeker namelijk al weet welk product die zoekt, wil die hier zo snel mogelijk naartoe kunnen klikken. Let er trouwens ook op dat de zoekfunctie altijd goed zichtbaar is.
 • Zorg voor overzicht. Uiteraard begint dat met een helder menu, zodat je bezoekers weten waar ze welke producten kunnen vinden. Maar ook breadcrumbs kunnen helpen een bezoekers duidelijk te maken waar ze zijn.
 • Als artikelen tijdelijk niet leverbaar zijn, maakt dat dan duidelijk
 • Je webshop moet goed werken op alle mobiele telefoons en tablets, omdat meer dan de helft van je bezoekers vanaf hun telefoon of tablet een bestelling plaatsen. Dit bereik je met een responsive ontwerp.
 • Maak het winkelmandje goed zichtbaar op elke pagina. En ook hoeveel producten er al in zitten
navigatie webshop

Als je veel producten hebt zijn categorieën erg handig.

 

EENVOUDIG BESTELLEN

Je wil natuurlijk zoveel mogelijk producten verkopen. Maak het bestellen en betalen dan zo makkelijk mogelijk.

 • Maak duidelijke knoppen. Hoe duidelijker de buttons zichtbaar zijn voor bezoekers, des te makkelijker zij een bestelling kunnen plaatsen.
 • Toon direct de bezorgkosten. Wacht er niet mee tot op het eind. Als bezoekers op het laatste moment 20 euro bezorgkosten moeten betalen, zullen ze dat als negatief ervaren.
 • Maak niet te veel bestelstappen. En laat zien hoeveel stappen er zijn, zodat de bezoeker weet wat hij al gehad heeft en wat hij nog moet doen. Die overzichtelijkheid maakt het bestellen makkelijker.
 • Bied voldoende betaalmogelijkheden. Bezoekers moeten hun gewenste betaalmanier tussen de mogelijkheden kunnen vinden. Bedenk echter of je zoveel mogelijk methoden wilt aanbieden: overzichtelijkheid is ook belangrijk. In Nederland wordt online veel gebruik gemaakt van iDEAL, PayPal en creditcard. Voor buitenlandse klanten zijn er uiteraard aanvullende betaalmethoden. Door diverse betaalmogelijkheden aan te bieden, verklein je de kans dat je bezoekers nog op het laatste moment verliest.
 • Geef kort en duidelijk informatie over de aflevering. Als bezoekers een bestelling plaatsen, is het prettig als ze te zien krijgen op welke datum en op welk adres ze het pakketje bezorgd krijgen. Geef het bijvoorbeeld ook aan als het pakket in de brievenbus past, dan weet een bezoeker dat hij niet thuis hoeft te zijn om het pakketje aan te nemen.

MEER WETEN?

Wil je meer weten over het laten maken van een webshop of zou je graag wat advies willen over het ontwerp van jouw webshop? Neem dan contact met me op door te bellen naar 06 1461 2961 of mail me op frank@designindelft.nl. Ik help je graag!

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.