Wix of WordPress? Welke zou jij kiezen?

Wix of Wordpress

Disclaimer: Dit is een WordPress site. Zo weet je al naar welk platform mijn voorkeur uitgaat, maar ik zal het proberen eerlijk te houden.

Overweeg je een website te maken en weet je niet te kiezen tussen Wix of WordPress?

Veel ondernemers die een website willen starten overwegen een van deze systemen. Vandaag zet ik voor jou de plus en minpunten van zowel WordPress als Wix op een rij.

Laten we beginnen met wat statistieken: WordPress is veruit de populairste manier om een website te maken. 31.6% van alle websites op het internet draait erop (volgens W3Techs). Wix heeft beduidend minder gebruikers, slechts 0.9% van alle websites.

Wix of WordPress: een introductie

Wix
Wix is een betaalde content management systeem. Je hoeft niet om te kijken naar hosting. Je maakt een account aan en je kan gelijk beginnen. Je hebt geen omkijken naar onderhoud. Dat regelt Wix. Er zit echter wel een addertje onder het gras. Je geeft hiervoor wat flexibiliteit op.

WordPress
WordPress is een gratis content management systeem. Je moet zelf hosting regelen (vrij makkelijk). En je moet zelf WordPress installeren (of dat door iemand laten doen). Je bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud (kun je eventueel uitbesteden).

Wix of WordPress: welke is makkelijker in gebruik?

Wix
Wix heeft verschillende templates. Je kan via een aantal vragen door AI een template laten uitkiezen of je kiest er helemaal zelf een. Na de keuze voor het template kun je direct aan de slag.

wix of wordpress template

WordPress
Bij WordPress heb je de keuze uit gratis of betaalde templates. Er zijn vele duizenden gratis templates. Toch zou ik een betaalde template kiezen, omdat die er professioneler uit zien. Voor een betaalde template moet je uitgaan van 40 – 60 euro.

De standaard WordPress editor ziet er minder gelikt uit dan die van Wix, maar de meeste betaalde templates komen met een visuele bouwer.

En dan ziet het er gelijk heel anders uit:

wordpress visuele pagina bouwer

Wix of WordPress: Plugins

Plugins kunnen je helpen functionaliteiten toe te voegen of kleine wijzigingen te maken, zoals contact formulieren, hulp bij SEO, webshop optie, membership platform, en nog veel meer.

Wix
Wix biedt hiervoor de App Market. Hier vind je een honderdtal gratis en betaalde plugins om meer functionaliteit toe te voegen aan je website.

WordPress
WordPress heeft vele, goede gratis (en betaalde) plugins. Van SEO tot onlinesystemen om online cursussen te verkopen. Voor alles wat je kan bedenken is wel een plugin. En mocht je echt iets unieks hebben, is er altijd nog een ontwikkelaar te vinden die het voor je kan maken.

Wix of WordPress: Welke kost meer?

WordPress heeft de potentie om altijd goedkoper te zijn dan Wix.

Hoeveel kost Wix?
Wix biedt wel een gratis abonnement aan, maar dat is eignelijk geen optie voor een serieuze website, omdat het Wix.com-advertenties weergeeft en een Wix.com-subdomein gebruikt. Het eerste plan dat in aanmerking komt van Wix, is het Wix Unlimited plan, die €12.41 per maand kost. Deze heeft geen advertenties en je mag gebruik maken van je eigen domeinnaam. Dit plan geeft je nog niet de mogelijkheid om een webshop te openen, dat kan pas vanaf €16 per maand.
En je heb sowieso een domeinnaam nodig.

Je vaste kosten per jaar bij Wix zijn €149,- + €4 (voor een .nl domeinnaam) = €152,92

Hoe duur is Wix

Hoeveel kost WordPress?
De enige onvermijdelijke vaste kosten voor WordPress zijn voor jouw hosting- en domeinnaam. Er is veel variabiliteit in hostingprijzen, maar je kunt een goed WordPress hosting krijgen voor €40,- per jaar.

Je vaste kosten per jaar voor WordPress zijn €40,- + €4 (voor een .nl domeinnaam) = €44

Wix of WordPress: welke presteert beter in Google?

Een van de belangrijkste redenen om te gaan voor WordPress is dat je veel betere mogelijkheden hebt om hoog te scoren in de zoekresultaten van Google. Zo is er voor WordPress een plugin voor SEO, genaamd Yoast, waarmee je de hele website, maar ook elke afzonderlijke pagina of bericht handmatig kunt optimaliseren.

Een voorbeeld van hoe Yoast je kan helpen beter te scoren in Google:

Wix of WordPress: conclusie

WordPress is goedkoper in gebruik, scoort beter in Google, geeft je meer flexibiliteit en je zit niet vast aan een derde partij. Als Wix ineens besluit om duurder te worden, of nog veel erger, om te stoppen! Dan zit jij met een groot probleem. Niet voor niets draait 31.6% van alle websites op WordPress.

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.